Masło klarowane GHEE – Ghi 240 g
Masło klarowane – Ghee otrzymywane jest z niesolonego masła krowiego. Masło Ghee powstaje przez delikatne podgrzewanie, w celu usunięcia z niego wody oraz cząsteczek mlecznych, takich jak białka mleka (kazeina) i laktozy (cukier mleczny). Dzięki temu procesowi otrzymujemy wyjątkowy produkt, który odpowiedni jest także dla osób mających alergię na białko mleka lub nietolerujące białek mlecznych.
Masło Ghee doskonale znosi wysokie temperatury podczas smażenia. Punkt, w którym tłuszcz zaczyna dymić, dla zwykłego masła wynosi około 100°C, natomiast dla masła ghee przekracza 250°C. Gdy tłuszcz osiągnie tę temperaturę, zaczynają tworzyć się szkodliwe substancje, takie jak tlenki cholesterolu czy nadtlenki lipidowe. Dzięki wyższej temperaturze dymienia, masło ghee jest bardziej wszechstronne w kuchni, nadając się do smażenia i pieczenia lepiej niż tradycyjne masło.
W tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej Ghee używane bywa jako składnik maseczek i balsamów, podkreślając jego wszechstronne korzyści dla zdrowia i urody skóry.
Składniki | 100% tłuszcz mleczny |
Masa netto | 240 g |
Wartość odżywcza w 100 g produktu: | – Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal – Tłuszcz 100 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 60 g – Węglowodany 0 g w tym cukry 0 g – Białko 0 g – Sól 0 g |
Kraj pochodzenia | Polska |
Dystrybutor:
Profiltaktyka sp. z o.o., ul. Floriańska 6 lok. 2, 03-707 Warszawa, NIP: 1133110107
Kod PKWiU 04059090
art. 41 ust. 1 i 2 z 11.03.2004 roku
Produkt zostały dodany do koszyka
Twój koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Łącznie: 0,00 zł